И проверка на ДАБД потвърди доклад на ЕЦТП: Фаталното кръгово кръстовище в Шумен не отговаря на нормите

(Снимки ЕЦТП)
9 ноември 2023 г.

Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБД) е извършила визуална проверка на т.нар. кръгово на бул. "Симеон Велики" и вход-изход на магазин "Практикер" и е констатирала, че то не отговаря на изискванията за такъв тип кръстовище.

На мястото при катастрофа през септември 2022 година загина 22-годишната Светомира Накева, чиято кола бе пометена от друг автомобил, движещ се с висока скорост, управляван от 18-годишен водач, употребил наркотични вещества.

 

Месец след това екип от експерти на ЕЦТП инспектира кръстовището и изготви доклад, констатиращ, че то не отговаря на нормите и трябва да бъде коригирано. По случая бе дадена и пресконференция, а докладът бе публикуван на сайта ни.

Сега изготвеният от ДАБД документ е достъпен на сайта на агенцията и потвърждава мнението на експертите от ЕЦТП.

Припомняме също, през септември тази година според информация на БНР Окръжната прокуратура в Шумен след своя проверка също е установила, че кръстовището не отговаря на нормите.

 

С гореизложеното ЕЦТП не цели оневиняване на водача, но припомня, че инфраструктурата, изградена според нормативните изисквания, гарантира повече сигурност за всички ни и намалява риска от възникване на пътнотранспортни произшествия.