Лекция на Диана Русинова и Иван Влъчков по безопасност на движението в 85 СУ "Отец Паисий" в София

(Снимки ЕЦТП)
14 ноември 2023 г.

Занятията и лекциите по безопасност на движението никога не са скучни, защото са изключително полезни, особено когато преминават под формата на диалог. А такъв се получи на срещата на Диана Русинова, председател на УС на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП), и автомобилния пилот Иван Влъчков с ученици от VIII до XII в столичното 85 СУ "Отец Паисий". Поканата дойде от ръководството на училището, което се намира в краен квартал и по думите на учители доста от децата се придвижват с велосипеди, мотопеди, електрически тротинетки, което също е сред причините подрастващите да познават добре правилата за движение.

 


В първата част на срещата г-жа Русинова показа на аудиторията произволно избрани пътни знаци и зададе конкретни въпроси, свързани с тях с казуси на пътя. Приятната изненада бе, че верните отговори бяха повече и идваха бързо, въпреки, че само един от учениците каза, че вече има свидетелство за управление на моторно превозно средство, а няколко други споделиха, че в момента карат шофьорски курсове.


На въпроса "Какво ви е най-интересно от това да имате книжка, даваща ви възможност да шофирате?" отговорите на учениците бяха разнообразни, като един от тях бе свързан с възможността да се притежава мощен и впечатляващ автомобил.

 

"Няма значение дали си беден или богат, дали караш скъпа кола или такава от по-нисък клас, защото при трагичен инцидент всички завършват в еднакви черни чували", посочи Русинова. И напомни, че за да не се случва това, отговорността за безопасността на пътя е на всички, включително в ролята на водачи на автомобили, на пешеходци или на каращи двуколесни. Както и на шофьорите с малък стаж зад волана, трябва да бъдат още по-внимателни.


Седемкратният шампион на България Иван Влъчков бе посрещнат от учениците с огромен интерес. Седнал зад волана в съвсем ранна възраст зад волана в картинг и развивал кариерата си през годините с различни по тип и мощност състезателни автомобили, Влъчков бе категоричен, че градските улици и извънградските пътища не са мястото, на което да се демонстрират умения зад волана. Посочи също, че има огромна разлика между състезателните коли и тези, които са предназначени за масово каране - както в конструкцията, така и в системите за сигурност. За да илюстрира споделеното, Влъчков показа и клип от свой инцидент, станал при движението с много висока скорост по време на рали, от който е излязъл невредим, благодарение именно на конструкцията на състезателната кола.


В края на лекцията-среща г-жа Русинова и Иван Влъчков раздадоха на учениците образователни листовки на тема "Спазване на правилата за движение по пътищата", подготвени от ЕЦТП. Диалогът с възпитаниците на 85 СУ "Отец Паисий" и техни преподаватели е началото на подобни събития с участието на експерти от ЕЦТП и посветени на въпросите на пътната безопасност, защото тя трябва да е приоритет за всички и активностите на терен и особено сред подрастващите са от изключителна важност.