ЕЦТП взе участие в специализирана полицейска операция на територията на Пловдив

(Снимки ЕЦТП)
20 декември 2023 г.

По покана на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи екип на Сдружение „Европейски център за транспортни политики“ взе участие в провелата се на 20 декември 2023 г. специализирана полицейска операция (СПО) в обхвата кръстовището при пресичането на път I-8 и II-86.

 

При провеждането на СПО участие взеха още Пътна полиция при ОДМВР Пловдив, служители на Регионална дирекция „Автомобилна администрация“, Национално ТОЛ управление, служители на дирекция АРОК към Агенция „Пътна инфраструктура“ и Областно пътно управление – Пловдив, служители на териториална дирекция „Митници“ – Пловдив и ТД на НАП Пловдив.

 

По време на специализираната операция по „холандски метод“ беше извършена проверка на преминаващи през пътя автомобили. Бяха проверявани различни документи, изправността на автомобилите, като и бяха връчвани, при наличие на такива, невръчени наказателни постановления, фишове и електронни фишове. Подобни акции са полезни с цел повишаване на контрола. Този метод е широко използван в редица държави от ЕС. За съжаление в България при подобни акции водачите на тежкотоварни автомобили бързо биват предупредени и избягват проверките.

 

Екипът на ЕЦТП взе участие със средства за организация на движението и обезопасяване на служителите и длъжностните лица, извършващи проверките. От страна на Сдружението участваха Ангел Попов и Борислав Стоименов.

 

Ръководството на ЕЦТП и членовете ни приветстват подобна форма на сътрудничество между неправителствения сектор и представителите на държавните институции. По този начин на първо място се подобряват отношенията между отделните институции и представителите на гражданите, но също така при провеждането на СПО с участието на граждански структури може да се гарантира спазването на законите и правата на проверяваните.