ЕЦТП изнесе открит урок по пътна безопасност в НПМГ

(Снимки ЕЦТП)
15 януари 2024 г.

По покана на училищното настоятелство на Националната природоматематическа гимназия (НПМГ) „Академик Любомир Чакалов“ Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) изнесе открит урок по пътна безопасност пред ученици от пети, шести и седми клас. Бяха дискутирани различни теми, свързани с поведението на пешеходците, например за това как и къде трябва да застават децата, докато чакат превозно средство на градския транспорт на спирка, както и други елементи, касаещи безопасността на движението по пътищата.

 

По време на беседата председателят на ЕЦТП г-жа Диана Русинова проведе викторина, при която бяха проверени знанията на децата за пътните знаци и други важни правила. А учениците показаха солидно познаване на значението на знаците. 

В дискусията участие взеха и Борислав Стоименов (шампион по мотокрос), Иван Влъчков (шампион в пистов шампионат и на картинг) и Тодор Михайлов (шампион в дисциплината OFF Road). Те  разказаха на децата за опасностите, които създава рисковото поведение на пътя и особено безразсъдното шофиране с висока скорост. Посочиха и разликите между това да се опитваш с обикновена кола да караш като състезател и това да се качиш в състезателен автомобил, но след обучение в продължение на години.

 

Иван Влъчков посочи, че на пистата при евентуален инцидент линейката и пожарната са на мястото, защото всяко състезание се провежда в контролирана среда и за реакцията за оказване на помощ стигат две-три минути. Докато при подобна ситуация на пътя пристигането на помощта може да отнеме двадесет, тридесет или повече минути и това да е фатално. Затова и Борислав Стоименов подчерта, че пътят, по който се движат всички, не е писта, а любителите на високите скорости би следвало да ги развиват на специално определените за това места.

 

Владимир Христовски, член на сдружението, също взе участие в дискусията, като обърна внимание на децата, за това, че при пресичане не се притичва и не се слуша музика. И подчерта, че ушите и очите ни задължително трябва да са ангажирани с обстановката, което единствено може да ни гарантира безопасност. 
Яна Топалова посъветва децата да залепят на връхните си дрехи и на раниците си светлоотразителни елементи, така че да улеснят шофьорите да ги забелязват по-добре и навреме през тъмната част на денонощието.

Посещението на учебни заведения от експерти на ЕЦТП е важно, защото подпомага обществените усилия за намаляване на пътнотранспортния травматизъм в страната. И колкото повече деца се включат в програмата ни, толкова по-вероятно е утре да спасим още един човешки живот на пътя.