Открит урок по пътна безопасност и в 203-то училище в София

(Снимки ЕЦТП)
17 януари 2024 г.

Като част от мисията ни да помогнем на младите хора да са по-подготвени, когато са на пътя, за да могат да пазят себе си и околните, наш екип посети 203-та професионална езикова гимназия „Свети Методий“ в София. Представителите на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП)се срещнаха с ученици от девети клас.

 

По време на дискусията бяха засегнати важни теми, като безопасното пресичане, поведението на учениците на спирка, но същото така и негативното влияние, което оказват наркотиците и алкохола. Г-жа Диана Русинова, председател на ЕЦТП, разказа за множеството катастрофи, на които тя е присъствала, причинени именно от пияни или дрогирани шофьори.

 

Иван Влъчков и Тодор Михайлов, които са професионални автомобилни състезатели, обърнаха внимание на това, че пътят не е писта и никога не бива да си позволяваме да се държим така, че да поставяме в риск себе си и околните.  Състезателите също така обясниха на децата учениците каква е разликата в системите за сигурност при състезателните автомобили и при обикновените градски автомобили. Показаха им и защо високата скорост е опасна и как при челен удар, ако нямат 5-точков колан, специално облекло, каска и защита на врата, могат да пострадат фатално при пътнотранспортно произшествие.

 

Учениците бяха изпитани за това дали познават значението на пътните знаци. За съжаление малка част от тях знаеха значението само на основните, като пешеходна пътека, път с предимство и знак "Стоп".
Г-жа Яна Топалова и г-н Ангел Попов посъветваха младежите да бъдат отговорни и внимателни, когато са участници в движението, да не слушат музика, докато пресичат, както и да не използват телефоните си, докато са част от движението. На въпрос на г-жа Топалова дали учениците се подготвят за явяване на тест за придобиване на свидетелство за управление на моторно превозно средство (СУМПС), голяма част от тях заявиха, ча усилено вече учат листовки, но се затрудняват с нововъведение интерактивни клипове.

 

ЕЦТП планира посещение на още няколко учебни заведения, включително и извън София, като част от програмата си за това да направим правилата за движението по пътищата по-достъпни и по-разбираеми за младите хора. Инвестицията на време и усилилия за обучението на децата в училище е шанс за реално намаляване на пътнотранспортния травматизъм в страната.