ЕЦТП подпомогна МВР при настъпил пътен инцидент на път I-6 при с. Долно Камарци

(Снимки ЕЦТП)
17 януари 2023

На 17.01.2023 г. екип на ЕЦТП, пътуващ по път I-6 в посока към София, забелязва преобърната цистерна, превозваща дизелово гориво на БДЖ. Екипът спира и помага на водача на тежкотоварния камион, както и организацията на движението на мястото на инцидента до пристигането на силите и средствата на МВР.

 

Цистерната е превозвала дизелово гориво към София. На един от завоите преди с. Долно Камарци водачът губи управление над превозното средство, след което се качва върху ограничителната система за пътища и така камионът се завърта и се преобръща.

 

В близост до мястото на инцидента служители на Районна пътна служба-Елин Пелин (РПС) са извършвали дейности по текущ ремонт и поддръжка. След пристигането на Пътна полиция и РСП, ЕЦТП подпомогна регулирането на движението и поетапното пропускане на автомобилите в двете посоки.

 

Върху платното за движение е имало разлято дизелово гориво. За да се осигури преминаването през пътния участък, РПС и ристигналите служители на БДЖ са нахвърляли пръст. Впоследствие, след настояването на нашия екип, е изпратен пожарен автомобил, която е измил пътното платно. Оказва се, че фирмата, поддържаща този участък от пътя, не разполага със специализирани препарати за почистване на химикали и вещества. Единственото, което са успели да изпратят, е снегорин, който да положи пясък.

 

Официалната позиция на ЕЦТП е, че е недопустимо нито РПС към АПИ, нито почистващата фирма да не разполагат с препарати за почистване на химикали и вещества от пътното платно. Неприемливо е също така пожарната да бъде изпращана да мие пътищата след настъпил пътен инцидент. Разливът на дизелово гориво без то да бъде абсорбирано, а директно разпръснато в природата, е абсолютно скандално.

 

Припомняме, че превозът на опасни товари е дейност с определена специфика поради естеството и вида на превозваното. В тази връзка миналата година Сдружението на автотехническите експерти по пътна безопасност предложи превозът на опасни товари около водоеми да бъде ограничен поради риск от настъпване на екологична катастрофа, така както е в редица държави от ЕС. Когато се налага превоз ADR, то това следва да се случва по определен ред и с допълнителни мерки за сигурност.

 

Липсата на почистване и занижената поддръжка на пътищата в последните години е особено опасна тенденция. Така например по път I-6 между с. Саранци и с. Долно Камарци има значително количество пясъчни наноси, които закриват крайната линия на пътя, което създава редица опасности за движението.  Този участък се характеризира с множество ПТП, като ударените ограничителни системи не са подменяни от години. В зоната, където е настъпило произшествието, също има неподменени ОСП, но също така и пропадания на платното за движение вследствие на свлачище, което дори не е обозначено. При измиването на пътното платно много ясно се е очертал и сериозен проблем с отводняването.

Снимки ЕЦТП