Обезопасявайте се правилно при авария на пътя!

(Снимки ЕЦТП)
27 януари 2023

Водач на тежкотоварен камион е с опасност за живота и с тежка черепно мозъчна травма, след като бе ударен от свой колега на автомагистрала "Тракия". 

 

На мястото на тежкия инцидент бе и председателят на УС на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) Диана Русинова, която съдейства за обезопасяване на зоната на катастрофата.

 

Тя стана, докато пострадалият, чиито камион бил в лентата за принудително спиране, сменял спукана гума и на практика се намирал в активната лента, без обаче да се обезопаси достатъчно - със светлоотразителна жилетка и с предупредителен светлоотразителен триъгълник. Освен това в момента на сблъсъка е имало мъгла в района на 19-и км в посока София, което допълнително е попречило на водача на втория камион да предотврати удара.

 

ЕЦТП напомня на всички водачи, че имат задължение да осигурят безопасност на пътя за себе си и останалите участници в движението в случай на авария.

 

Ето какво се казва в Закона за движение по пътищата: 

 

* Чл. 74а. Аварийният сигнал може да бъде включван за предупреждаване на останалите участници в движението за различни опасности, когато моторното превозно средство е спряло поради повреда или има участие в пътнотранспортно произшествие и не може да бъде отстранено веднага и се явява препятствие за другите участници в движението.

 

* Чл. 101. (1) При възникване по време на движение на повреда или неизправност в пътно превозно средство, която застрашава безопасността на движението, водачът е длъжен да спре и да вземе мерки за нейното отстраняване. В този случай, ако спряното пътно превозно средство се намира в обхвата на пътното платно, водачът, когато се намира извън превозното средство, трябва да е облечен със светлоотразителна жилетка.

 

(2) Когато отстраняването на повредата или неизправността на място е невъзможно, водачът може да придвижи пътното превозно средство на собствен ход до място за тяхното отстраняване, но само след като вземе необходимите мерки за безопасност на движението.

 

Припомняме, че в зимните месеци, когато тъмната част на денонощието е дълга, а атмосферните условия често водят до намаляване на видимостта, е задължително да бъдем още по-бдителни. Адекватното поведение на пътя включва освен преценка на обстановката, също добро оборудване и знание как то да бъде използвано. Съветваме още участниците в движението в случай на аварийна ситуация да се обърнат незабавно към пътна помощ, преди да опитат да предприемат рисковани действия.