Екип на ЕЦТП на мястото на катастрофата с румънски камион на Е-79

(Снимки ЕЦТП)
04 февруари 2023

Екип на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) бе на мястото на катастрофата с тежкотоварен камион на път Е-79 преди село Новачене в посока София, станала следобяд на 4 февруари 2023 година. Водачът бе с леки наранявания.

 

При инцидента камионът, натоварен с 22 тона нишесте, се преобърна на 90 градуса на място, на което в момента се изгражда мост. Участъкът е опасен и недобре обозначен и обезопасен, което повишава значително риска от фатални инциденти, особено с оглед на факта, че движението е изключително интензивно и наситено с тежкотоварни камиони.

 

Операцията по разтоварването, изправянето и изтеглянето на камиона продължи над 7 часа, като през това време движението по международния път от и към Дунав мост 2 бе силно затруднено. Всичко това стана в условията на влошени метеорологични условия със започващ снеговалеж.

 

Причините за забавянето бяха много и различни, включително конфликт между фирми за оказване на пътна помощ. Така на практика близо 2 часа не бе предприето нищо конкретно в зоната на катастрофата. При започване на разтоварването се оказа, че работниците са зле облечени, включително без светлоотразителни жилетки. Липсваше и достатъчно адекватно осветление, което да подпомага процеса, като в голяма част от времето бяха изполвани фенерчета на мобилни телефони. По-късно някои от тези дефиците бяха коригирани, но това намали минимално рисковете в обстановката. 

 

Направиха впечатление и пропуските при временната организация на движението от страна на всички ангажирани с разчистване на последствията от инцидента, включително липсата на светлоогразителни конуси, по които водачите да се ориентират за габаритите на единственото платно, през което можеше да се преминава.   

 

Забавянето във времето принуди служителите на пътна полиция да използват извънредно сили и средства, за да се подпомага пропускането на трафика. Стана ясно, че служителите на фирмите за пътна помощ са неподготвени и не следват някаква конкретна процедура, съобразена със ситуацията, а напротив - действат хаотично, което значително увеличава времето за разчистване на последствията от пътнотранспортното произшествие.

 

Временната ортганизация на движението по път I-1 (Е79) бе далеч под минималните нормативни изискивания. Стопанинът на пътя в лицето на Агенция "Пътна инфраструктура" очевидно неглижира проблеми, като дупки, други неравности по платното за движение, както и липсата на маркировка и пътни знаци. Припомяме, че в момента текат стротелно-монтажни работи за модернизация и разширяване на пътя, които бяха забавени с повече от две години. Припомняме също така, че през лятото на 2022 г. екип на ЕЦТП посети и друг тежък пътен инцидент, който стана на два километра преди с. Новачене. 

 

Очевидно е, че на път в подобно състояние и с подобно значение трябва да се полагат постоянни и специални грижи за временната организация на движение. Задължително е стопанинът на пътя да положи допълнителни усилия за гарантиране на безопасността на преминаващите по път I-1, още повече, че огромна част от тях са чужди граждани. А и статистиката в последно време показва увеличаване на броя на произшествията именно на този път.

 

Предстои ЕЦТП да изготви свой експертен доклад с констатации и изводи за събитията на терен. Очевидно е, че има тревожен дефицит в координацията между фирмите за пътна помощ, спасителните служби и институциите и още по-очевидно е, че това трябва да се промени. Затова ЕЦТП ще инициира дискусия за създаване на адекватни правила, което ще е от полза за всички - пострадали при инцидента, разследващи, ползватели на пътищата.

 

ПТП, с. Новачене, ЕЦТП  ПТП, с. Новачене, ЕЦТП, румънски камион, преобърнат, Е79, нишасте  ПТП, с. Новачене, ЕЦТП, румънски камион, преобърнат, Е79, нишасте  ПТП, с. Новачене, ЕЦТП, румънски камион, преобърнат, Е79, нишасте  ПТП, с. Новачене, ЕЦТП, румънски камион, преобърнат, Е79, нишасте, Диана Русинова  ПТП, с. Новачене, ЕЦТП, румънски камион, преобърнат, Е79, нишасте  ПТП, с. Новачене, ЕЦТП, румънски камион, преобърнат, Е79, нишасте  ПТП, с. Новачене, ЕЦТП, румънски камион, преобърнат, Е79, нишасте  ПТП, с. Новачене, ЕЦТП, румънски камион, преобърнат, Е79, нишасте