Положена е пътна маркировка по пътя Ботевград - Литаково след намесата на общински съветник и ЕЦТП

(Снимки ЕЦТП)
19 февруари 2023

Преди две седмици по сигнал на общинския съветник и зам. председател на Общински съвет Ботевград г-н Дамян Маринов беше извършена инспекция от екип на Европейски център за транспортни политики (ЕЦТП). Тогава лично г-жа Русинова, председател на организацията, се ангажира с това да направи всичко възможно в спешен порядък да се положи пътна маркировка, така че пътят да стане по-безопасен. Беше направен и специален репортаж за проблема от репортера на Нова Телевизия Румен Бахов в предаването "Здравей България".

 

По време на съвместната проверка на г-жа Русинова и г-н Маринов бяха констатирани множество опасности по пътя, които застрашават пътната безопасност. Път III-161 около с. Литаково се характеризира с това, че често падат мъгли. Хората в региона се оплакват, че след като ремонтът е започнал, не е положена никаква маркировка и това често води до настъпването на тежки пътнотранспортни произшествия. За това говорят и множеството паметници около пътя.

 

След намесата на ЕЦТП от страна на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) бе поет ангажимент при подходящи метеорологични условия да се положи в спешен порядък маркировка по пътя и днес това вече е факт. От тази сутрин се полага маркировка по пътя от с. Рашково към с. Радотина. Това е само първият случай, за който Дамян Маринов е сигнализирал до ЕЦТП, предстоят още срещи с местни хора, както и разглеждане и решаване и на други проблеми, свързани с пътната инфраструктура в района.

 

Този случай показва колко важно е сътрудничеството между местната власт, АПИ и експертните неправителствени организации с цел бързото справяне с опасни проблеми, застрашаващи живота и здравето на хората. Важна е и личната ангажираност на общинските съветници, които най-добре знаят за проблемите на хората.