След намеса на ЕЦТП маркираха опасна пешеходна пътека в Скравена

(Снимки ЕЦТП)
5 март 2023 г.


Според последната статистика на ЕС най-многобройните жертви на пътни инциденти в страните от Съюза са пешеходците. 
А в България във все по-голям проблем се превръща тежкият трафик в населени места, застрашаващ сериозно живота и здравето на жителите. ЕЦТП неведнъж е повдигал темата и е алармирал институциите за опасни участъци, като например път I-5 между Велико Търново и Русе.  Сред резултатите от няколкомесечните усилия на Сдружението за тази отсечка е поставянето в село Поликраище на изкуствени неравности ("легнали полизаи"), подновяване на маркировката на ключова пешеходна пътека и поставяне на важни пътни знаци.

 

 

Подобен е случаят и в село Скравена, което се намира на път I-1 (Е-79). По сигнал на местните жители и председателя на комисията по обществен ред и сигурност на община Ботевград Дамян Маринов Диана Русинова, председател на ЕЦТП, посети на 2 март 2023 година населеното място и инспектира опасна пешеходна пътека, която се използва активно от жителите.
Според тях преди време там е имало дори смъртен случай, а в момента на огледа тя бе изтрита и не покриваше минималните нормативни изисквания. При огледа бе установено също, че липсват задължителните пътни знаци, с които да бъде обозначена.

 

 

Г-жа Русинова се е ангажирала ЕЦТП да подари необходимите пътни знаци, които със съдействието на Дамян Маринов и общината да бъдат монтирани.
В крайна сметка след намесата на ЕЦТП пешеходната пътека вече е маркирана, както бе обещано от агенция "Пътна инфраструктура". Предстои до края на месец март да бъде изграден и "легнал полицай", с което скоростта на всички пътни превозни средства да бъде намалена до безопасна за пресичащите, сред които са и много майки с деца.


Важно е обаче да се отбележи, че дефицитите не се изчерпват само със състоянието на пешеходната пътека, а и с това на тротоарите, което също изисква внимание от институциите. Защото според чл. 25, ал. на Наредба №2 от 2001 г. за сигнализация на пътищата с пътна маркировка се казва: (3)Пешеходната пътека М8.1 тип "Зебра" не се прилага: 3. на пътища и улици, на които няма тротоар от едната или от двете страни на платното за движение.