Нощна инспекция на ЕЦТП в тунела до ж.к. "Люлин" в София

(Снимки ЕЦТП)
7 март 2023 г.

Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) извърши втора инспекция в рамките на 24 часа в новооткрития тунел до ж.к. "Люлин" в София. 

 

Повод за новата проверка, този път нощна, станаха коментари на фейсбук страницата на ЕЦТП след първата ни инспекция. Втората бе осъществена с разрешението на Столична община.

 

В името на истината поканихме към екипа да се присъединят всички коментирали, които описваха различни проблеми, включително за пропаднали водосборни шахти, създаващи риск за пътната безопасност. Отзоваха се трима граждани, но сред тях не бе нито един от тези, които бяха най-настоятелни в констатациите си онлайн.

 

По време на нощната инспекция проверихме нивата на шахтите, твърденията, че трамвайните релси са криви, че има течове от покрива, че осветлението не покрива минималните нормативни изисквания. Проверихме всички пътни знаци и маркировки вътре в тунела. Бе извършено специално измерване на шахтите и най-голямата установена разлика с нивото на асфалтовото покритие бе 2 см. Потвърдено бе, че осветлението покрива нормативните изисквания. Затова и основният извод е, че след извършения ремонт тунелът отговаря на изискванията за подобно съоръжение. Галерия от сегашната инспекция може да намерите тук: https://www.facebook.com/EUCTP/posts/762695685372998

 

ЕЦТП ще продължи да настоява всички, които пишат за конкретни проблеми в тунела, да се свържат с нас и заедно да ги идентифицираме на място, ако са налични. Само по този начин заедно ще изпълним гражданския си дълг.

 

В същото време ЕЦТП се ангажира след 6 месеца да извърши нова инспекция на тунела с цел проследяване на състоянието му след началото на експлоатацията след ремон.