Трегедията с пияния баща, убил дъщеря си на пътя, алармира за нуждата от спешни мерки

(Снимки ЕЦТП)
29 януари 2023

На 29 януари 2023 г. е настъпило тежко пътно транспортно произшествие в село Хрищени, област Стара Загора, в следствие, на което е починало дете на 7 годишна възраст. Това е поредната трагедия с пиян водач, предизвикал смърт на пътя и е ясен сигнал, че е спешно да се вземат мерки от страна на институциите. Необходимо е преосмисляне както на наказанията и ефективността на изпълнението им, така също и на превенцията, за да се сведе до минимум възможността за поведение, като това на пияния 42-годишен баща, катастрофирал на входа на село Хрищени.

 

Инцидентът е настъпил в 23:00 часа, когато шофьорът, афектиран от скандал с майката на трите си деца, качва две от тях в колата си, а след това катастрофира. Загива 7-годишната му дъщеря, която била на задната седалка и при удара излита през предното стъкло. 9-годишният син на водача е с опасност на живота, като според данни от разследването се е возел на предната седалка. Предстои да се изясни как двете деца са били обезопасени в автомобила - чрез столчета и(или) колани, нещо, за което неотдавна споделихме информация, че е от изключителна важност за живота и здравето на малките пасажери.

 

Поведението и историята на водача, който също е сериозно ранен и е бил с 1,47 промила алкохол в кръвта, са показвали опасността от това да предизвика фатален инцидент. Бил професионален шофьор на тежкотоварен камион, работел в Германия, но заради цироза и пристрастеност към алкохола, бил принуден през декември 2022 година да се прибере окончателно у нас. Тук е регистриран за 12 нарушения, едно от тях за употреба на алкохол по време на шофиране. Припомняме, че през август 2022г. ЕЦТП внесе предложение до Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", в което се предлагат конкретни мерки за превенция при борбата с дрогирани и пияни шофьори. За съжаление до днес, почти половин година по-късно, няма ясна реакция от страна на ДАБДП.

 

Европейският център за транспортни политики смята, че създаването на обща европейска система между страните-членки, чрез която бързо да бъде уведомявана държавата на произход на водача за негово проблемно поведение, би помогнала за по-добра превенция. Необходимо е обаче и създаването на съвременна програма за такава превенция, включително за млади водачи, за да има по-голям шанс да се предотврати трагедия като тази със загиналия 22-годишен шофьор в село Батановци и много други подобни произшествия, които настъпват.  

 

Припомняме също така, че през септември миналата година след употреба на алкохол и битов скандал водач катастрофира и удари два автомобила, уби себе и едно шестнадесет годишно дете в гр. София, кв. Панчарево. Шофирането след употреба на алкохол се очертава ткато сериозен проблем за нашето общество, необходими са спешни мерки и отлагането им във времето ще бъде причината за настъпването на още много тежки пътно транспортни произшествия.